Projekt rekonštrukcie ZŠ na Hrnčiarskej ul. chcú ukončiť v auguste

26.04.2010 Stropkov

Stropkov 26. apríla (TASR) – Projekt rekonštrukcie priestorov Základnej školy (ZŠ) na Hrnčiarskej ulici, ktorú realizuje Mestský úrad v Stropkove, plánujú ukončiť do 30. augusta.
Hovorca stropkovskej radnice Imrich Makó dnes informoval TASR, že na modernizáciu školy a stavebné úpravy získalo mesto nenávratné finančné prostriedky (NFP) vo výške 491.000 eur z Regionálneho operačného programu – Infraštruktúra vzdelávania.
V objekte ZŠ Hrnčiarska sídli okrem mestskej ZŠ aj CZŠ sv. Petra a Pavla. Žiadateľom bola v tomto prípade iba ZŠ v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta, pričom rekonštrukčné práce sa môžu realizovať iba v jej priestoroch. Podľa schváleného projektu sa začalo s prestavbou vstupných priestorov, kuchyne, jedálne, rekonštrukciou prejde aj kanalizácia a prípojky nízkeho napätia.
Doterajšia plocha jedálne kapacitne nepostačovala, preto ju rozšíria na úkor kuchyne. Z tohto dôvodu prejde prestavbou aj suterén, kde budú vybudované skladovacie a administratívne priestory a sociálne zariadenie pre zamestnancov kuchyne, pričom obe podlažia budú prepojené pracovným výťahom. Okrem toho sa uskutoční výmena podlahovej krytiny a čiastočne sa zrekonštruuje vykurovací systém.
Stavebné úpravy by však mali v nasledujúcom období pokračovať aj v priestoroch využívaných CZŠ sv. Petra a Pavla v Stropkove, ktorá sa rovnako uchádza o získanie peňazí z ROP. Mestské zastupiteľstvo v tejto súvislosti odsúhlasilo v marci pre zriaďovateľa dlhodobý prenájom na 20 rokov.
Cena prenájmu predstavuje symbolické jedno euro ročne pod podmienkou, že nájomca môže na vlastné náklady, bez akejkoľvek požiadavky na kompenzáciu voči prenajímateľovi, vykonať stavebné úpravy týkajúce sa prenajatých priestorov tak, aby bolo možné ich užívať na zmluvou dohodnuté účely.
Vzhľadom na to, že CZŠ sídli v mestskom objekte, podľa vyjadrenia primátora Petra Obrimčáka mestské zastupiteľstvo nemalo problém stotožniť sa s týmto projektom.
\"Vedenie školy spolu so svojim zriaďovateľom má ambíciu žiadať o NFP vo výške maximálne 500.000 eur. Prioritou bude rekonštrukcia telocvične a po konzultácii s projektantom by sme radi upravili aj triedy a vymenili časť okien. Budova ZŠ Hrnčiarska má viac ako 50-ročnú históriu a preto je jej celková rekonštrukcia nevyhnutná, \" zdôraznil Obrimčák.
 

Vyberte región